Martin Mateev

Мартин Матеев

Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор, е сериен предприемач с 10+ годишен опит в интернет стартъп компании в Ню Йорк, САЩ. Мартин харесва своята страна и желае да използва своя опит, за да подобри бизнес средата в България.

1. Какво е твоето образование?

Бакалавър Компютърни Науки, Ramapo College of New Jersey. Получих първия си компютър в годините, когато интернетът за пръв път се появи в България. Бях пленен от идеята, че можеш да си седиш вкъщи и да общуваш с хора, които са на другия край на света. Повечето ми приятели бяха хакери и по този начин започнах да програмирам и да прекарвам доста време пред компютъра. Естествено бе за мен да продължа да уча програмиране и след гимназията.

2. Какви допълнителни курсове и квалификации притежаваш?

Курсове по психология и антропология в New School of New York. Психологията отдавна е страст за мен и след като разбрах компютрите, реших че искам да разбера как работят хората. Психологията е една безкрайно интересна тема и мисля, че помага във всички етапи на живота.

3. Защо напуснахте България?

Успях да се преборя за пълна стипендия в Американски колеж, което звучеше като страхотна възможност. Преди да замина за САЩ, не бях напускал пределите на родината и това изглеждаше като страшно предизвикателство.

4. Защо се завърнахте в България?

България е моят дом и тук винаги ще се чувствам по-добре от всяко друго кътче по света. Безкрайно съм благодарен за възможностите които САЩ ми предоставиха и не съжалявам нито за момент, че реших да се завърна в родината.

5. Какво обичаш да правиш, когато не си в офиса?

От няколко години играя редовно тенис и обичам да карам сърф през лятото. Имам страст към храната и кулинарията и обожавам да имам гости за вечеря.

6. Какво научи през времето ти в Nula.bg?

Разбрах, че в България има много талантливи млади хора, които искат да се развиват и реализират тук. Мисля, че отмина времето в което всеки иска да напуска страна, което е предпоставка тук нещата да стават все по-добре.

7. Едно нещо, което би направило България по-добро място за живеене?

Нуждаем се от повече позитивни примери за подражание. Какво се случва с теб в дългосрочен план зависи много от това на кого се възхищаваш.

About the author


Krasimira Paunova
Krasimira Paunova

Krasi is passionate about communications and social media. She is developing NulaBG marketing channels and strategies.